Izboljšanje možganskih funkcij

Ko sledimo smernicam keto, Low carb ali LCHF prehrane telo in možgani prenehajo biti direktno oskrbovani s sladkorjem oziroma glukozo

Telo se na omejitev vnosa ogljikovih hidratov popolnoma naravno prilagodi in v jetrih takoj začne vzpostavljati procese potrebne za presnavljanje oziroma razgradnjo uskladiščenih telesnih maščob za pridobitev primarnega vira energije.

To stanje telesa pomeni idealno presnovno prilagodljivost, ki je in še vedno omogoča preživetje v obdobjih pomanjkanja hrane. Imenujemo je prehranska ketoza ali krajše ketoza

Pri razgradnji maščobnih kislin nastajajo ketonska telesca oziroma ketoni, ki jih naše telo in možgani porabljajo kot energijo. Proizvajajo se tri vrste ketonskih telesc in sicer  aceton, acetoacetat in beta-hidroksibutirat (BHB). 
Koncentracijo posameznih ketonov lahko merimo na različne načine, najbolj zanesljiva je metoda merjenja v krvi, malo manj natančne so analize prisotnosti ketonov v urinu in izdihanem zraku. 

Obširneje o ketonih: Dr. Peter Attia: Ketosis – advantaged or misunderstood state? (Part I)

Nujno potrebno glukozo zna telo proizvesti samo preko procesa glukoneogeneze, predvsem iz glicerola, ki ga zagotavljajo maščobe. Tu odpadejo vsi nestrokovni komentarji, da so ogljikovi hidrati v obliki hrane nujno potrebni za telo, tako kot so maščobe in beljakovine.    

Številne raziskave zadnjih let kažejo na to, da če so možgani oskrbovani s ketoni kot z virom energije, le-ti bolj efektivno delujejo, kar občutimo kot bister um in mentalno moč. Možgani so porabnik približno 20 odstotkov dnevne energije, kljub temu, da predstavljajo komaj 2% telesne mase.

Ketoni, kot v vodi topne energijske molekule, ne potrebujejo prenašalnih beljakovin za potovanje po krvnem obtoku, zlahka in hitro prehajajo skozi žilno-možgansko pregrado

Ketoni so čistejši predvsem pa hitrejši vir energije za možgane in telo v primerjavi z glukozo, in ne povzročajo dolgoročne škode za naše telo z nihanjem krvnega sladkorja in vnetnih stanj v telesu.

Clinical review: Ketones and brain injury#fitpiskotek #fitcookie

zapri Na spletnih straneh FITpiskotek.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.