Konstantna energija

Kakovostne maščobe, ki so priporočljive v okviru keto in LCHF prehranskih smernic, predstavljajo glavni vir konstantne energije, saj ogljikove hidrate zelo omejimo ali popolnoma izločimo. 

Sodijo v skupino makrohranil, ki jih človeško telo nujno potrebuje. Če iz maščob oziroma nizkohidratne hrane pridobimo manj kalorij kot jih porabimo, se je telo prisiljeno zateči po energijo v shranjeni odvečni maščobi na telesu. 

Telo začne tvoriti procese potrebne za presnavljanje uskladiščenih maščob, pri katerih nastajajo ketonska telesca oziroma ketoni, ki jih naše telo uporablja kot vir energije.

Pravimo, da postane prilagojeno na maščobe oziroma »fat adapted«, kar pomeni nepretrgano zalogo energije, ki ni odvisna od neposrednega vnosa hrane. Zagotovljena je tudi boljša in dolgotrajnejša sitost.

»Ogljikovi hidrati pa so kot papir. Hitro zagorijo in sprosti se veliko energije. A ta hkrati tudi hitro ugasne. Gre za velika nihanja kar občutimo kot neko tečno naraščanje in padanje energije. Maščobe pa so kot oglje -nekaj časa traja, da se vnamejo, vendar potem zanesljivo tlijo in so idealno gorivo na dolgi rok. Ne nihaš.« Prispodoba Dr. Rojnika, slovenskega farmacevta in triatlonca.

Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism 2011: Fat adaptation in well-trained athletes: effects on cell metabolism

Priporočam ogled filma: CEREAL KILLERS 2: RUN ON FAT#fitpiskotek #fitcookie

zapri Na spletnih straneh FITpiskotek.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.