A B C E F G I J K L M N P R S T Z Ž
GOOD

ALKOHOLNI SLADKOR

Alkoholni sladkorji ali polioli sodijo v skupino ogljikovih hidratov in so zadnje čase zelo popularna alternativa namiznemu sladkorju. Že dolgo časa se jih uporablja v izdelkih brez sladkorja, dietnih proizvodih in izdelkih namenjenih prehrani diabetikov.

Poliol je alkohol predvsem zato, ker je njegova kemijska struktura bolj podobna strukturi alkohola kot pa sladkorju. Dejansko pa alkoholni sladkor ni ne sladkor in ne alkohol. 

Poznano več vrst alkoholnih sladkorjev, najpogosteje uporabljeni so eritritol, sorbitol, manitol, ksilitol, maltitol, maltitol sirup, laktitol, izomalt in hidrogenirani škrobni hidrolizat.

Alkoholni sladkorji vsebujejo od 0 do 3 kcal na 1g, saharoza (namizni bel sladkor) pa 4 kCal na 1g živila.

Njihov glikemični indeks se giblje med 0 in 35, v primerjavi s saharozo, ki ima glikemični indeks 65.

Njihova značilnost je, da se ne prebavijo in absorbirajo v telesu, zato iz njih pridobimo manj kalorij kot iz sladkorja. Imajo nizek glikemični indeks, druga pozitivna lastnost pa je ta, da ne povzročajo kariesa

Kategorija:
GOOD

AROMA

Aroma je snov, ki se dodaja živilu za izboljšanje ali spreminjanje vonja in okusa. Skupni predpisi in standardi EU zagotavljajo, da arome ne pomenijo nevarnosti za zdravje ljudi in jih je dovoljeno uporabljati v katerikoli državi EU.

Uredba (ES) št.1334/2008 o aromah za uporabo v in na živilih določa, da je izraz "naravna aroma" mogoče uporabiti le, če je snov pridobljena izključno iz živalske ali rastlinske snovi.

Med naravne arome rastlinskega izvora najpogosteje sodijo začimbe, sadje in sadni sokovi, zelenjava in zelenjavni sokovi ter zelišča. Za razliko od umetnih arom, naravne arome niso ustvarjene s pomočjo kemikalij. 


Kategorija:
GREAT

ASKORBINSKA KISLINA

Askorbinska kislina je samostojna molekula, izvzeta stran od drugih pomembnih elementov, ki skupaj tvorijo naravni vitamin C. Le-ta ima številne dobrojne lastnosti in je eden od pomembnih vitamov. Telo ga ne more samo proizvajati in tudi ne skladiščiti. 
Kategorija:

#fitpiskotek #fitcookie

zapri Na spletnih straneh FITpiskotek.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.