A B C E F G I J K L M N P R S T Z Ž
GOOD

BARVILA

Barvila se v živilski industriji uporabljajo za povrnitev prvotnega videza živila, za zagotovitev privlačnejše vizualne podobe živila, za obarvanje živil, ki so drugače brezbarvna, za poenotenje barve živila.

Živilo namreč lahko izgubi naravno barvo zaradi določenih postopkov (npr. toplotna obdelava), kar lahko negativno vpliva na potrošnikovo sprejemanje živila. 

V okviru barvil ločimo naravna ali umetna barvila glede na njihov izvor. Naravna barvila pridobivamo iz sadja oziroma zelenjave, nekatera so tudi živalskega izvora. Večina se jih danes proizvaja sintetično ali s pomočjo biotehnologije.

V živilski industriji se lahko uporabljajo samo barvila, ki so odobrena. Vlogo presoje varnosti posameznih aditivov v EU ima Evropska agencija za varno hrano (EFSA)

Na našem tržišču so najpogosteje uporabljena barvila naravnega izvora, kot so kurkumin, košenilja, karamel, izvleček paprike ter karoteni.

Karoten je naravno prisoten v zelenjavi oranžne in temno zelene barve in sadju vijolične barve.V Sloveniji so karoteni najpogosteje prisotni tudi v mlečnih izdelkih, kruhu in pekovskih izdelkih ter pijačah, nahajajo pa se tudi v slaščicah in predpripravljenih živilih.
Kategorija:
GOOD

BEZEG

Bezeg sodi v rod grmovnic in nizkih dreves. Vsak del rastline ima velik spekter zdravilnih snovi, zaradi česar je zelo cenjen v ljudskem zdravilstvu.  

Naravni koncentrat iz bezga je v marmeladah uporabljen, ker ohranja lepo naravno barvo sadnega namaza. 

Kategorija:
GOOD

BOROVNICA

Borovnica je gozdni sadež dobrega okusa s približno 12 grami ogljikovih hidratov na 100g borovnic. Vsebujejo številne učinkovine, ki ugodno vplivajo na človeško telo.

V okviru keto, Low Carb, LCHF in paleo prehranskih smernic jih uživamo omejeno. Ne vplivajo na drastičen porast oziroma nihanje krvnega sladkorja. Kategorija:
GOOD

BRUSNICA

Brusnica je majhen grmiček z usnjatimi listi in rdečimi plodovi, ki nikoli niso sladki. Imajo kiselkast, rahlo trpek okus. Predstavljajo zakladnico vitaminov, mineralov in dietnih vlaknin.

V okviru keto, Low Carb, LCHF in paleo prehranskih smernic jih uživamo omejeno. Ne vplivajo na drastičen porast krvnega sladkorja. Vsebujejo 12g ogljikovih hidratov na 100g brusnic.
Kategorija:

#fitpiskotek #fitcookie

zapri Na spletnih straneh FITpiskotek.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.