A B C E F G I J K L M N P R S T Z Ž

EFSA

Evropska agencija za varno hrano (EFSA) po dogovorjenih protokolih ocene tveganja in z upoštevanjem neodvisnih znanstvenih raziskav v povezavi s hrano poda znanstveno mnenje.

EFSA je bila ustanovljena januarja 2002 po številnih krizah v živilskem sektorju konec devetdesetih let prejšnjega stoletja kot neodvisen znanstveni vir svetovanja in obvestil o tveganjih, povezanih z živilsko verigo.

Agencija je bila oblikovana kot del celovitega programa za izboljšanje varnosti živil v Evropski uniji, zagotavljanje visoke ravni varstva potrošnikov ter ponovno vzpostavitev in ohranitev zaupanja v oskrbo s hrano v Evropski uniji.

Za učinkovito obvladovanje obsežnega področja varnosti živil in krme je bistveno dobro sodelovanje, zato je Upravni odbor EFSA sprejel strategijo sodelovanja med državami članicami in agencijo, ki zahteva, da vsaka država članica določi informacijsko točko, ki bo odgovorna za organizacijo in koordinacijo dela na področju ocene tveganja na nacionalni ravni ter vključena v pripravo in implementacijo delovnega programa EFSA.

V Sloveniji je sporazum o vzpostavitvi informacijske točke za EFSA podpisalo Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano. EFSA informacijska točka deluje na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Kategorija:
GOOD

ERITRITOL

Eritritol je naravno sladilo brez energijske vrednosti, z glikemičnim indeksom 0. Po zahtevah ameriške Uprave za hrano in zdravila (FDA) za označevanje ima kalorično vrednost 0,2 kcal na gram, Evropska unija ga označuje z 0 kcal/g.

Sodi v skupino sladkornih alkoholov ali poliolov. Alkohol je predvsem zato, ker je njegova kemijska struktura bolj podobna strukturi alkohola kot pa sladkorju.  Dejansko pa alkoholni sladkor ni ne sladkor in ne alkohol. 

Polioli so naravno prisotni v sadju in nekaterih vrstah zelenjave, iz teh virov se pridobivajo s fermentacijo.

Žal na trgu obstajajo razlike med različnimi vrstami  in porekli eritritolovNajslabša in običajno tudi najcenejša eritritol sladila na trgu so pridobljena iz gensko spremenjene koruze in vplivajo na nihanje sladkorja v krvi, kljub navedbam ga je glikemični indeks enak 0, kar poročajo številni diabetiki.

Eritritol dosega nekje med 60-70% sladkosti namiznega sladkorja (saharoze) in zaradi oblike drobnih kristalov po videzu precej spominja na namizni sladkor. Predstavlja odličen nadomestek za sladkor in ostala sladila, v primerjavi z belim namiznim sladkorjem se ga zato uporablja malo več (priporoča se razmerje 1:1,5). 

Značilen za eritritol je močan hladilni učinek (odvisno kaj uporabijo za vir pridelave), kar se pogosto primerja s hladilnim učinkom mete. Hladilni učinek je prisoten le, če eritritol še ni raztopljen v vodi.
Ta hladilni učinek eritritola je redko želen, zato se uporabljajo druge sestavine, da razredčijo ali izničijo ta učinek. Zelo dobra je kombinacija s stevijo.

Eritritol ima tudi nagnjenost, da kristalizira in ni tako topen kot saharoza, tako da se lahko določene sestavine uporabljajo za omiljenje te pomanjkljivosti (recimo dodatek magnezija).

Leta 2015 je v EU uradno priznan kot sladilo. Je varen sladkorni alkohol, ki ob zmerni in redni uporabi redko povzroča težave s prebavili. V tankem črevesju se absorbira nekje 90-95%, debelo črevo doseže le 5-10% produkta. Ker se v črevesu ne prebavi popolnoma, zato delujejo kot prebiotik - hrana za dobre bakterije. Ob pretirani uporabi lahko v debelem črevesju povzroči prebavne težave kot so napenjanje, vetrove, kruljenje želodca ali celo diarejo.

Ima tudi dva znanstveno dokazana učinka, kar je potrjeno s strani Evropske agencije za varnost hrane (EFSA). 
Povzroči manjši porast ravni glukoze v krvi po zaužitju v primerjavi s hrano/pijačo, ki vsebuje sladkor.
V primerjavi s sladkorjem ne povzroča zobne gnilobe, ustne bakterije ga namreč ne morejo presnoviti. In ne samo to, prispeva k ohranjanju mineralizacije zob-obnavljanju ustne sklenine (v takih količinah, da uživanje takšne hrane ali pijače ne bo znižalo pH vrednosti zobnih oblog pod 5,7 med uživanjem in do 30 minut po zaužitju hrane ali pijače). Odlična anti-kariesna lastnost torej. 


Kategorija:

#fitpiskotek #fitcookie

zapri Na spletnih straneh FITpiskotek.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.