A B C E F G I J K L M N P R S T Z Ž
GOOD

FERMENTACIJA

Fermentacija je naraven proces mikrobiološkega sveta. Pomeni razgradnjo organskih spojin zaradi delovanja mikroorganizmov in njihovih encimov. V tem postopku se organske spojine s pomočjo teh mikroorganozmov spremenijo v alkohol, ogljikov dioksid ali organske kisline oziroma vitamine. 

Fermentirana hrana je zaradi tega procesa bolj hranljiva - vsebuje več preprostih proteinov, esencialnih aminokislin, vitaminov in mineralov. Je tudi bolje prebavljiva, ker bakterije, ki jih vsebuje fermentirana hrana, to hrano že delno razgradijo.

Seznam običajnih fermentiranih živil je kar dolg. Nam najbolj poznano fermentirano živilo sta kislo zelje in kisla repa, pa tudi navaden jogurt, kislo mleko, kefir, kambuča,... Fermentirati je mogoče skoraj vsako vrsto hrane.

Kategorija:

#fitpiskotek #fitcookie

zapri Na spletnih straneh FITpiskotek.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.