A B C E F G I J K L M N P R S T Z Ž
GOOD

GLUKOMANAN

Glukomanan je vodotopna prehranska vlaknina. Izmed rastlin, ki izkazujejo visoko vsebnost glukomanana, je najbolj poznana rastlina Konjak.

Prehranska vlaknina glukomanan se nahaja predvsem v korenini te rastline, pridobiva pa se s pomočjo posebne ekstrakcije. Rastlina raste na Japonskem, Kitajskem in v jugovzhodni Aziji. Že več kot tisoč let ni samo vir zdrave in uravnotežene prehrane, uporablja se namreč tudi v številne medicinske namene.

Prehranske vlaknine so pomemben del uravnotežene prehrane in za človeka predstavljajo pomembne varovalne snovi, saj ugodno vplivajo na vrsto zelo različnih funkcij v prebavnem traktu in vplivajo na presnovo in splošno zdravje. Priporočeno je dnevno uživanje 30g prehranskih vlaknin, kar predstavlja od 0,5 do 1% dnevnega energijskega vnosa.

Za naše telo so prehranske vlaknine neprebavljive zaradi posebnosti v njihovi strukturi, posledično imajo zato nizko energijsko vrednost. Do debelega črevesa pridejo v nespremenjeni obliki, predstavljajo hrano dobrim bakterijam in spodbujajo njihovo rast, zato jim pravimo, da so prebiotiki

Kot vodotopna vlaknina ima veliko sposobnost vezave vode, nase lahko veže do 300x več vode od svoje lastne teže, pri čemer nastane viskozna (gosta) raztopina. S tem se vsebina v prebavilih zgosti, kar upočasni praznjenje želodca in prehod preko tankega črevesa, hkrati pa se  s tem upočasni absorpcija glukoze in nekaterih drugih snovi (tudi holesterola).

Evropska agencija za zdravo hrano (EFSA) potrjuje, da glukomanan prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola. Ob tem EFSA določa še, da je treba ob živilih s to "čudežno" sestavino potrošnike opozoriti na njeno potencialno nevarnost. Glukomanan je namreč zelo vpojna vodotopna vlaknina -zaradi te lastnosti daje občutek sitosti -zato jo je treba uživati z veliko vode. 

Ob energijsko omejeni prehrani glukomanan lahko pomaga pri izgubi telesne teže, a le ob zadostnem vnosu 4g glukomanan prehranskih vlaknin na dan. Le-te namreč podaljšajo občutek sitosti, kar je bistvenega pomena.

Trditvi pomenita, da je z znanstvenimi dokazi dobro podprto pozitivno delovanje glukomanana na naš organizem in zdravje.Kategorija:

#fitpiskotek #fitcookie

zapri Na spletnih straneh FITpiskotek.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.