A B C E F G I J K L M N P R S T Z Ž
GOOD

KAKAV V PRAHU

Kakav v prahu so fino zmleta kakavova zrna. Pravi kakav v prahu ne vsebuje sladkorja.

Razmaščen kakav je tisti, ki ima zmanjšan deležem maščob (kakavovega masla).

Vsebuje ogromno pozitivnih snovi, med njimi minerale in flavanole. Delež teh v čokoladi upada z deležem kakava. Zato se priporoča temna čokolada z visokim deležem kakava in velja kot najboljša izbira. V povprečju torej vsebuje največje količine flavanolov, zaradi njene močne arome pa je košček temne čokolade hitro dovolj. 
Kategorija:
GOOD

KAKAVOVA MASA

Kakavova masa je 100% nesladkana čokolada. Rjava masa iz fino zdrobljenih kakavovih zrn in kakavovega masla. Predstavlja osnovno surovino za izdelavo čokoladnih izdelkov, lahko pa jo uporabljamo za pridobivanje kakavovega masla in kakavovega prahu.


Kategorija:
GOOD

KAKAVOVA ZRNA

Kakavova zrna ali posušeno fermentirano seme kakavovca je glavna surovina izdelave čokolade. Med starimi ljudstvi Južne Amerike je veljal za hrano bogov. Ima specifičen grenak okus.

Kakavova zrna oziroma semena dozorijo v ovalnih oranžnih strokih grma ali drevesa, ki ga imenujemo kakavovec. Zrela kakavova semena so vijolične ali rjavo-vijolične barve.  

Pridobivanje kakavovih semen poteka na ta način, da zrele in obrane ovalne plodove kakavovca razsekajo. Postrga se pulpa teh plodov in kakavova semena, ki so v njem. Pulpa ali sadno meso okoli semen služi semenom kot rezervna hrana. 

Nato sledi fermentacija, ki poteka v zemljo zakopanih lesenih zabojih. Časovno traja okoli 10 dni, v samem procesu pa se pulpa utekočini in za samo pusti kakavova semena. Poteka vse dokler se ne utekočini vsa pulpa in dokler kakavova semena nimajo pravega okusa.

S postopkom fermentacije semena postanejo temno rjave barve. Fermentaciji sledi sušenje v sušilnicah ali na soncu. V tem delu se odstrani semenske ovojnice, nečistoče in primesi. Semena oziroma zrna so tako pripravljena za nadaljno predelavo. 

Zrna vsebujejo visoke deleže flavonoidov, predvsem epikatehina, ki ima ugodne vplive na srce in ožilje [1][2][3]. 

Leta 2012 je EFSA potrdila uporabo zdravstvene trditve: »Kakavovi flavanoli pomagajo ohranjati prožnost žil, kar pripomore k normalnemu pretoku krvi.« Na izdelku je lahko omenjena zdravstvena trditev navedena samo v primeru, če lahko z izdelkom zaužijemo vsaj 200 mg kakavovih flavonolov dnevno.


Kategorija:
GOOD

KAKAVOVO MASLO

Kakavovo maslo je glavna sestavina kakavovih zrn. Izvleček rastlinskih maščob bi temu rekli strokovno. Pridobiva se z iztiskanjem iz kakavovih zrn - plodov kakavovca. Kakavovec je grm ali drevo, ki prvotno izhaja in tudi najbolje uspeva v Južni Ameriki. 

Preostanek zrn, ki ostane po ekstrahiranju kakavovega masla, poznamo pod imenom kakav v prahu. Sestava kakavovih zrn je v resnici precej bolj zapletena, saj ta vsebujejo 300 različnih kemijskih komponent, ima tudi ogromno pozitivnih učinkov na telo.

Kvalitetno kakavovo maslo ima prijeten, nežen vonj in okus po čokoladi in je belo-rumene (slonokoščene) barve. Predstavlja glavno sestavino čokolad. Poleg prehrambene industrije se uporablja tudi v kozmetiki. 

Temperatura tališča je okoli 34-38 stopinj Celzija.
Kategorija:
GOOD

KALCIJEV LAKTAT

Kalcij (Ca) spada med esencialne minerale, kar pomeni, da ga naše telo za normalno delovanje nujno potrebuje. 

Prispeva k ohranjanju zdravih kosti in zob, pomemben je pri normalnemu delovanju mišic in prebavnih encimov.

Kalcij je nujno potreben za normalno strjevanje krvi in normalen prenos živčnih impulzov, prispeva pa tudi k sproščanju energije pri presnovi.Kategorija:
GOOD

KALIJEV CITRAT

Kalij (K) prispeva k normalnemu delovanju našega živčnega sistema in delovanju mišic. Prav tako igra pomembno vlogo pri vzdrževanju normalnega nivoja krvnega tlaka

Kalij najdemo v tekočini, ki se nahaja znotraj celic, kjer vzdržuje normalen volumen celice in ravnotežje tekočin. Vzdržuje normalno polarnost celic, prenos živčnih signalov, normalno delovanje srca in sodeluje pri krčenju mišic. Skrbi tudi za prenos hranil in aktivacijo encimov. Kategorija:
GOOD

KOKOS

Kokos je ime za palmo na kateri raste kokosov oreh, pogosto imenovan kar kokos. Tretjina svetovne populacije živi pretežno od kokosove palme, saj predstavlja neizčrpen vir različnih surovin. 

Iz kokosovega oreha pridobivajo kokosovo vodo, kokosovo meso, kokosovo mleko in kokosovo maščobo. 

Deblo kokosove palme se uporablja za gradnjo hiš in izdelavo pohištva ter kot nadomestek lesa za kurjenje pri otočanih.

Iz kokosovih cvetov - iz sladkih rastlinskih sokov, ki odtekajo iz kokosovih cvetov - pa pridobivajo različne oblike kokosovih sladil

Vsebnost ogljikovih hidratov zavisi od tega, kateri del kokosa uživamo. Največ ogljikovih hidratov vsebujejo kokosova sladila, najmanj pa kokosova maščoba.
Kategorija:
GOOD

KOKOSOVA VODA

Kokosova voda ali eliksir zdravja in mladosti. Poimenovana je tudi kot voda življenja, saj naj bi imela enako elektrolitsko ravnovesje kot človeška kri.

Bistra do rahlo motna tekočina (kokosova voda) znotraj kokosa je rumenkaste do bele barve, nežnega okusa po kokosu, ki pa z zorenjem kokosovega oreha postaja vedno močnejši. Pridobivajo jo iz najkakovostnejših zelenih, nezrelih kokosov, kjer te vode tudi največ.

V današnjem času postaja vedno bolj prepoznavna kot naraven izotonik z bogatim naborom elektrolitov in mineralov. Je prijetno sladkega okusa.

Velja za eno izmed najbolj čistih, osvežilnih in hranilno bogatih pijač, odlična za športnike in ljudi, ki so veliko fizično aktivni. Odžeja bolje od navadne vode. Napitek je tudi izjemno popularen med ljudmi, ki uživajo nizkokalorična živila.

Kategorija:

KONTROLIRANA EKOLOŠKA PRIDELAVA

Ekološka pridelava rastlin, in na njeni podlagi živil živalskega izvora, temelji na naravni rodovitnosti tal na kmetiji, zaradi česar ta poteka v zaključenem krogotoku.

V okviru ekološke pridelave je bistvena prepoved uporabe mineralnih gnojil, kemično-sintetičnih sredstev za varstvo rastlin in uporaba gensko spremenjenih rastlin v vseh fazah (tudi v predelavi). 

Ekološki pridelek oz. živilo na trgu je lahko samo tisto, ki je bilo kontrolirano in certificirano. 

Vsi pridelovalci, predelovalni obrati in uvozniki, ki želijo živila prodajati z oznako 'eko-loški' ali 'bio-loški', se morajo prijaviti v sistem kontrole. Kontrolo ekološkega kmetijstva izvajajo zasebne ali državne kontrolne organizacije, ki jih v Sloveniji imenuje in nadzoruje Ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Minimalne zahteve kontrole so določene v evropskih in slovenskih predpisih in standardih.

Za kmetijske pridelke in izdelke, ki tem zahtevam ustrezajo, kontrolna organizacija izda certifikat. Nato pa so ekološka kmetijska gospodarstva kot tudi ekološka živila redno kontrolirana najmanj enkrat letno, poleg tega pa se izvajajo še nenapovedane dodatne in naključne kontrole. Ob ugotovljenih kršitvah kontrolna organizacija certifikat odvzame in ga začasno ali trajno prekliče.
 
Na deklaraciji mora biti poleg evropskega logotipa in navedbe, da gre za ekološko živilo, navedeno tudi šifra organizacije za kontrolo (npr. kontrolo za FIT piškotek opravlja kontrolni organ SI-EKO-001).
 
Kategorija:
GOOD

KSANTAM GUMI

Ksantan gumi (ang. xanthan gum) je naravni dodatek v prehrani, pogosto je dodan brezglutenskim mokam in brezglutenskim jedem, saj odlično veže pa tudi zgoščuje. Je stabilizator, ki preprečuje, da bi sestavine razpadle. Pridobiva se skozi naravni fermentacijski proces.

Testo iz brezglutenske moke z dodatkom ksantam gumija dobi elastičnost, viskoznost in gnetljivost, pečen izdelek se manj drobi, boljše vzhaja,... ima zelo podobne lastnosti glutena.

Zadošča že zelo majhna količina, je brez vonja in okusa. Bel prašek, ki v vodi (topli ali hladni) nabrekne in gelira. Uporablja se tudi v kozmetični industriji.
Kategorija:

#fitpiskotek #fitcookie

zapri Na spletnih straneh FITpiskotek.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.