A B C E F G I J K L M N P R S T Z Ž
GOOD

LIOFILIZACIJA

Liofilizacija ali sušenje z globokim zmrzovanjem je postopek pri katerem se po posebnem postopku iz živila odstrani vodo. 

Je način konzerviranja temperaturno občutljivih produktov, katerih bistvene in željene lastnosti se izgubijo, če jih obdelamo na drug način. Najpogosteje se liofilizira sadje.

Z liofilizacijo se živilu ohrani struktura, barva, aroma živila, minerali, vitamini in celo antioksidanti, ki bi jih drugače, na primer s segrevanjem, uničili. Zaščitena je tudi encimska sestava.

Ohranijo se vse učinkovine živila, kot jih je vsebovalo, ko je bilo še sveže. Na ta način je pripravljeno za transport in seveda distribucijo na prodajne police.

Postopek delimo na tri faze: faza zamrzovanja, faza primarnega sušenja in faza sekundarnega sušenja. Liofilizacija temelji na zamrznitvi vode, čemur sledi zmanjševanje tlaka in dodajanje dovolj velike količine toplote v fazi sušenja, da zamrznjena voda v materialu sublimira oziroma preide neposredno iz trdnega v plinasto agregatno stanje.

Na koncu procesa se v produktu nahajajo zelo nizke koncentracije vode (nekje med 1 in 4 %).



Kategorija:

#fitpiskotek #fitcookie

zapri Na spletnih straneh FITpiskotek.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.