A B C E F G I J K L M N P R S T Z Ž
GOOD

MAGNEZIJEV CITRAT

Magnezij (Mg) je eden izmed najcenejših učinkovitih prehranskih dodatkov. Še posebej primeren je za vzdržljivostne športnike.

Magnezij prispeva k ravnotežju elektrolitov, sproščanju energije pri presnovi, k normalnemu delovanju mišic in k normalnemu psihološkemu delovanju

Pomemben je zaradi svojega prispevka k sproščanju energije pri presnovi in vloge pri delitvi celic. Dovolj magnezija bo prispevalo k ohranjanju zdravih zob in kosti

Magnezij sodeluje v več kot 300 encimskih sistemih, ki so vključeni v sintezo beljakovin, delitev celic, delovanje mišic, živčnih celic in srca, uravnavanje glukoze v krvi ter krvnega tlaka. 

Tekst: Katja, LCHF Style

Kategorija:
GOOD

MALINA

Malina je izredno okusen sadež, ki raste na grmičevju. Vsebuje približno 5 gramov ogljikovih hidratov na 100g malin.

Sadež ima ogromno koristnih snovi, ki blagodejno delujejo na telo, isto velja tudi za malinine liste, ki se pogostokrat uporabljajo za čaj. 

V okviru keto, Low Carb, LCHF in paleo prehranskih smernic jih uživamo omejeno. Ne vplivajo na drastičen porast oziroma nihanje krvnega sladkorja. 
Kategorija:
BAD

MALTITOL

Maltitol je naravno sladilo, sladkorni alkohol poliol, ki se proizvaja s hidrogenizacijo maltoze pridobljene iz pšeničnega ali koruznega škroba.

Ni priporočljiv za uživanje diabetikom, saj drastično vpliva na dvig  krvnega sladkorja skoraj tako močno kot zelo škrobni mladi krompir. Ni priporočljiv tudi za vse tiste, ki se sladkorju izogibate zaradi omenjenega razloga - nihanja krvnega sladkorja.

Maltitol je pogosto uporabljen alkoholni sladkor v čokoladah, bombonih, žvečilnih gumijih, sladoledih in pecivih. Ima najvišji glikemični indeks med vsemi alkoholnimi sladkorji 35, a je ta vrednost še vseeno manjša od vrednosti glikemičnega indeksa namiznega belega sladkorja. 

Zelo priljubljen je pri proizvajalcih različnih izdelkov "brez" ali "za manj sladkorja" saj ima med 75 in 90% sladkosti namiznega sladkorja (saharoze).

Kategorija:
GOOD

MANDLJI

Mandlji so seme mandljevca. Botanično gledano mandelj ni seme oziroma sadež, pač pa je koščičast plod

Mandljevec je majhno listnato drevo, ki raste od severozahodne Saudske Arabije do severozahodne Jordanije, Izraela, Libanona, zahodne Sirije in južne Turčije. 80 odstotkov vseh mandljev na svetu pa je vzgojenih v Kaliforniji.

Mandlji so polni ključnih hranilnih snovi. V njih se nahajajo proteini in vlaknine ter še 9 ključnih sestavin kot so vitamin E in kalcij. 

V okviru keto, Low Carb, LCHF in paleo prehranskih smernic jih uživamo omejeno. Ne vplivajo na drastičen porast krvnega sladkorja. 100g mandljev vsebuje približno 9g ogljikovih hidratov.

Kot zanimivost: Stari Rimljani so mandlje mladim ženskam poklanjali kot afrodiziak, okrog leta 1350 pa so Italijani dekletom začeli podarjati po pet mandljev praženih v sladkorju: vsak od teh petih je simboliziral enega od faktorjev za srečen zakon in sicer zdravje, bogastvo, srečo, plodnost in dolgo življenje. V Indiji pravijo, da so mandlji hrana za možgane in jih uporabljajo za pripravo tradicionalne sladice mithai.

Kategorija:
GOOD

MARELICA

Marelica je užiten sadež s krasnim sladkim okusom. Je pa tudi prava zakladnica zdravja.

Sadež je bogat s kalijem, ki je naravno zdravilo za najrazličnejše bolezni srca, ter antioksidantom likopenom. Poleg tega pa je v marelicah prisotna tudi visoka vsebnost vitaminov B1, B2 ter vitamina C kot tudi mineralov kalcija, fosforja in železa

V okviru keto, Low Carb, LCHF in paleo prehranskih smernic jih uživamo omejeno. Ne vplivajo na drastičen porast krvnega sladkorja. 100g marelic vsebuje približno 9g ogljikovih hidratov.

Kategorija:
GREAT

MLEKO V PRAHU

Mleko v prahu je izdelek, ki ga dobimo z odstranjevanjem vode iz mleka. Vsebuje le nekaj % vode in je zato pri sobni temperaturi dalj časa obstojno. Razlikujemo tudi več vrst sušenja mleka.

Sušimo lahko posneto in polnomastno mleko, ki se razlikuje glede na vsebnost maščobe. 
Kategorija:

#fitpiskotek #fitcookie

zapri Na spletnih straneh FITpiskotek.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.