A B C E F G I J K L M N P R S T Z Ž
GOOD

PEKTIN

Pektin je prehranska vlaknina, ki je vodotopna in tvori gel. Kot prehranska vlaknina predstavlja hrano dobrim črevesnim bakterijam (ugodna mikrobiota) in spodbuja njihovo rast. Ta lastnost pektin uvršča med prebiotike

Ker je kot vlaknina topen v vodi, ga odlikuje sposobnost absorbcije, torej da lahko nase veže vodo, zato ga pogosto uporabljamo kot naravno želirno sredstvo. Odličen je kot dodatek pri kuhanju marmelad ali džemov, ker odlično zgosti.

Na sposobnost želiranja vplivajo različni dejavniki, največkrat je to temperatura, ki mora biti višja od sobne. Pridobivamo ga iz citrusov ali jabolk, rastline ga namreč proizvajajo za svoje celične stene.

Pogosto se pektin uporablja tudi v kozmetičnih kremah, proizvodnji zdravil in kot stabilizator v sadnih in mlečnih napitkih.

Kot prehransko dopolnilo oziroma dietna vlaknina ima tudi dva znanstveno dokazana učinka, kar je potrjeno s strani Evropske agencije za varnost hrane (EFSA).

Pektini prispevajo k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi. Ta koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 6g pektinov. Pri tem je potrebno opozoriti na nevarnost zadušitve, do katere lahko pride pri ljudeh s težavami pri požiranju ali ob zaužitju z nezadostno količino tekočine.

Uživanje pektinov z obrokom prispeva k manjšemu porastu ravni glukoze v krvi po tem obroku. Koristni učinek se doseže z zaužitjem 10g pektinov kot del obroka. Tudi tu se svetuje zaužitje z veliko vode, da snov doseže želodec.Kategorija: Marmelade, BIO marmelade

#fitpiskotek #fitcookie

zapri Na spletnih straneh FITpiskotek.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.