A B C E F G I J K L M N P R S T Z Ž
GOOD

SILIKA

Silika ali silikon dioksid je zemeljski mineral, v naravi se najpogosteje pojavlja kot kremenčev pesek. 

V prehranski industriji se uporablja kot sredstvo proti sprijemanju. Je brez okusa in vonja, netopen, nebravljiv in brez hranilne vrednosti. 

S povečanjem zaužitja silicijevega dioksida v pitni vodi za 10 mg/dan se nevarnost demence zmanjša za 11%. To je dokazala študija pri kateri so preučevali vpliv povečane vsebnosti silicijevega dioksida v pitni vodi, po petnajstih letih je bilo dokazano, da verjetno zmanjšuje nevarnost demence. 
Kategorija:
GOOD

SIRARSKE KULTURE

Sirarske ali starter kulture so koristni mikroorganizmi, ki se mleku dodajajo z namenom, da se uravnava mikrobiološko sestavo mleka s ciljem proizvodnje točno določenih izdelkov.

Obstaja več vrst teh kultur in vsaka ima določeno vlogo. Njihova vloga je recimo, da kisajo mleko (kislo mleko, jogurt, kefir), svežo sirnino spreminjajo v dozorel sir, v mlečne izdelke in sir izločajo encime, ki povzročajo razgradnjo velikih organskih molekul in dajo izdelkom vonj in okus, ...

Kategorija:
GOOD

SONČNIČNI LECITIN

Sončnični lecitin je odličen naravni zgoščevalec

Predstavlja povezovalno snov med vodno in maščobno fazo in je brez gensko spremenjenih organizmov. 

Na trgu se pojavlja predvsem kot prehranski dodatek, ki dobrodejno deluje na slab holesterol in kot običajna sestavina v kvalitetnejših čokoladah namesto alergenega sojinega lecitina.

Kategorija:
GOOD

STEVIOL GLIKOZID

Steviol glikozid je glikozid (naravna spojina), ki ga najdemo v rastlini Stevia. Zato je kot sladilo tudi pogostokrat poimenovano kar stevia. Torej steviol glikozid ali stevia.

Stevia je samorodni grmiček, ki zraste do višine 60 cm, na plantažah tudi do višine 90 cm. Večletna rastlina, ki ima veliko vejic po steblu, z mesnatimi listi. Njene sveže ali posušene liste uporabljamo za sladilo, pobirajo jih v času cvetenja te rastline, ko je najslajša.

Rastlina najbolje uspeva v Južni Ameriki, Indijanci jo imenujejo "kaa-he-e", kar pomeni sladka zel.

Kot naravno sladilo je praktično brez kalorijske vrednosti, z nizkim glikemičnim indeksom, kar pomeni, da ne vpliva na nihanje sladkorja v krvi. Znanstveno dokazani so številni pozitivni učinki, v EU je kot sladilo odobreno leta 2012. 

Steviol glikozid uporabljamo kot nadomestilo za sladkor in umetna sladila. Potrebuje nekaj časa, da razvije svoj okus, ki pa v primerjavi z namiznim sladkorjem (saharozo) traja dlje in je 250 do 300-krat bolj sladek

Uživanje steviol glikozidov lahko pusti grenak pookus, zaradi česar se običajno uporablja v kombinaciji z drugimi sladili. V zadnjem času precej z eritritolom, kombinacija mešanice teh dveh sladil razvije isto stopnjo sladkosti namiznega sladkorja. 

 

Kategorija:

#fitpiskotek #fitcookie

zapri Na spletnih straneh FITpiskotek.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.