PREMIUM ELEKTROLITI V PRAHU 330g

 
15,89 €
Premium elektroliti v prahu blagovne znamke LCHF style vsebujejo koncentrirano mešanico najpomembnejših elektrolitov: natrij, magnezij, kalij, kalcij.
  • Natrij v obliki natrijevega citrata
  • Magnezij v obliki magnezijevega citrat
  • Kalij v obliki kalijevega citrat
  • Kalcij v obliki kalcijevega laktata

Količine elektrolitov za pravo ravnovesje:

ELEMENTDNEVNA KOLIČINA
Natrij5000-7000 mg/dan
Kalij1000-3500 mg/dan
Magnezij300-500 mg/dan


V človeškem telesu so elektroliti zelo pomembni. S svojimi lastnostmi in predvsem z električnim nabojem so osnova mnogim kemičnim interakcijam v telesu. Brez njihovega ravnotežja ni življenja. Vsakič ko se premaknemo, ko utripne srce, še celo ko mislimo, je v ozadju teh procesov določena reakcija. Elektroliti so ioni z električnim nabojem,  ki poskrbijo da vse te reakcije potekajo usklajeno in brez zapletov.

Na LCHF/KETO prehrani so ogljikovi hidrati omejeni na minimum, kar povzroči, da naša trebušna slinavka ne izloča več toliko inzulina. Ko se to dogaja pride do hormonskih signalov, ki sporočajo ledvicam, da naj izločijo vse viške vode in da ni potrebe po zadrževanju vode. In s tem, ko ledvice redno izločajo vso vodo iz našega organizma, izločajo tudi vse minerale in soli. Ker to poteka ves čas, se nam hitro zgodi, da s prehrano teh mineralov in soli ne vnesemo dovolj in pride do pomanjkanja oz. neravnovesja elektrolitov v telesu.

Kalij (K) prispeva k normalnemu delovanju našega živčnega sistema in delovanju mišic. Prav tako igra pomembno vlogo pri vzdrževanju normalnega nivoja krvnega tlaka

Kalij najdemo v tekočini, ki se nahaja znotraj celic, kjer vzdržuje normalen volumen celice in ravnotežje tekočin. Vzdržuje normalno polarnost celic, prenos živčnih signalov, normalno delovanje srca in sodeluje pri krčenju mišic. Skrbi tudi za prenos hranil in aktivacijo encimov. Telo nima zalog kalija, iz katerih bi ga lahko črpal v primeru pomanjkanja, zato je še posebej pomembno vzdrževati dobro ravnovesje in poskrbeti za vnos kalija v obliki živil, ki so bogata s kalijem ali v obliki prehranskega dopolnila.

Kalcij (Ca) spada med esencialne minerale, kar pomeni, da ga naše telo za normalno delovanje nujno potrebuje. Prispeva namreč k ohranjanju zdravih kosti in zob, pomemben je pri normalnemu delovanju mišic in prebavnih encimov. Kalcij je nujno potreben za normalno strjevanje krvi in normalen prenos živčnih impulzov, prispeva pa tudi k sproščanju energije pri presnovi.

Magnezij (Mg) je eden izmed najcenejših učinkovitih prehranskih dodatkov. Še posebej primeren je za vzdržljivostne športnike. Magnezij prispeva k ravnotežju elektrolitov, sproščanju energije pri presnovi, k normalnemu delovanju mišic in k normalnemu psihološkemu delovanju. 

Pomemben je zaradi svojega prispevka k sproščanju energije pri presnovi in vloge pri delitvi celic. Dovolj magnezija bo prispevalo k ohranjanju zdravih zob in kosti. 

Magnezij sodeluje v več kot 300 encimskih sistemih, ki so vključeni v sintezo beljakovin, delitev celic, delovanje mišic, živčnih celic in srca, uravnavanje glukoze v krvi ter krvnega tlaka. 

Natrij (Na) je izjemno pomemben mineral. Vpleten je v tekočinsko, elektrolitsko in kislinsko – bazno ravnotežje. Čeprav je v živilih tudi naravno razširjen, je njegov dnevni vnos v veliki meri sorazmeren z vnosom kuhinjske soli (NaCl). Ko govorimo o natriju, pogosto govorimo kar o (kuhinjski) soli. V povprečju velja da vsebuje 1g soli 388 mg natrija. 


Na dan zaužijemo 2-4 merice (1 merica=5 g) elektrolitov, ki jih zmešamo z vodo ali drugo pijačo. V primeru športnih aktivnostih, fizičnega napora, prekomernega potenja, dehidracije ali prebavnih motenj se potreba po elektrolitih poveča. 

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporočene dnevne količine se ne sme prekoračiti. Shranjevati nedosegljivo otrokom. Hraniti na hladnem. Rok uporabe je označen na embalaži.

Neto količina: 330g
Poreklo: EU

Fotografije in tekst: Katja, LCHF Style
Sestavine v priporočenem dnevnem odmerku 20g

% PDV / RDA
Kalcij930mg116%
Magnezij412mg110%
Kalij930mg47%
Natrij2060mg

#fitpiskotek #fitcookie

zapri Na spletnih straneh FITpiskotek.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.