Učinek na bolezni srca in žilja – holesterol, krvni sladkor, krvni tlak

Uvedba keto, Low carb ali  LCHF načina prehranjevanja v svoj življenjski slog ugodno vpliva na srce in žilje. Pravzaprav je odlična preventiva za nastanek srčno-žilnih bolezni.

Britanski zdravnik Yudkin, je že leta 1957 v reviji The Lancet prvič objavil tezo, da zna biti za težave sodobnega sveta kriv sladkor in ne maščoba, kot so nas dolgo časa zavajali sladkorni lobiji, prehranska industrija, podkupljeni znanstveniki s strani lobijev,… . Da je za srčno-žilne bolezni kriv sladkor, so govorili statistični podatki, pa tudi ZKP (zdrava kmečka pamet)

Tekom časa se je merjenje, dobrega in slabega holesterola, izkazalo kot obupna metoda za iskanje vzroka srčno-žilnih bolezni.  

Ogljikovi hidrati so vzrok za nastanek slabega holesterola, zaužita dobra maščoba pa je vir dobrega holesterola, ki ga naše telo nujno potrebuje.

Poleg vrednosti dobrega in slabega holesterola je pomembno merjenje trigliceridov v krvi, ki je nekoliko boljša metoda- rast trigliceridov namreč povzročajo ogljikovi hidrati, še posebej sladkor!  V povprečju so posamezniki, ki so se prehranjevali po keto prehranskih smernicah opazili rahlo povečanje dobrega LDL in skupnega holesterola. Zaenkrat ni raziskav, ki bi dokazovale, da je takšna situacija koristna ali nevarna.

Obstaja metaanaliza z zelo močnim dokazom, da nizkoogljikohidratna dieta rezultira v zmanjšanju telesne teže, izboljšanju vrednosti slabega HDL holesterola in vrednosti trigliceridov. 


Občutno izboljšane so tudi vrednosti krvnega sladkorja, inzulina in krvnega tlaka, ki je zelo pogost pri bolnikih s čezmerno telesno težo in prvi ukrep v tem primeru je, da izgubimo odvečno telesno težo. S tem odpravimo visok krvni tlak in zmanjšamo dejavnike tveganja.

Diabetes Research and Clinical Practice 2018: Effect of dietary carbohydrate restriction on glycemic control in adults with diabetes: A systematic review and meta-analysis

British Journal of Nutrition 2013: Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: a meta-analysis of randomised controlled trials

Annals of Internal Medicine (Bazzano) 2014: Effects of low-carbohydrate and low-fat diets: a randomized trial

Najnovejše raziskave Virta health organizacije:

Virta Health Changing Status Quo in Chronic Disease Care with Strong Cardiovascular Outcomes from Type 2 Diabetes Reversal Study

Improving Cardiovascular Disease Risk Factors with the Virta Treatment

Blood Lipid Changes With A Well-Formulated Ketogenic Diet In Context#fitpiskotek #fitcookie

zapri Na spletnih straneh FITpiskotek.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.