Učinek na PCOS in neplodnost

Omejeno število raziskav potrjujejo velik obseg terapevtskih učinkov keto načina prehranjevanja tudi na PCOS (sindrom policističnih jajčnikov) in z njim povezano neplodnostjo oziroma zmanjšano možnost zanositve.

Neredne ali odsotne menstruacije in ovulacije, porušeno ravnovesje spolnih hormonov nastopi pogosto zaradi debelosti in sladkorne bolezni. 
Značilnosti PCOS obolenja so tudi pretirana poraščenost, akne, motena presnova glukoze oziroma t.i. inzulinska rezistenca in ultrazvočno značilno spremenjen videz jajčnikov. 

Vedno bolj se poudarja vloga inzulina pri nastanku sprememb značilnih za PCOS. Povečana količina izločanja inzulina namreč deluje na celice jajčnika in povzroča povečano tvorbo moških hormonov in zavira ovulacijo.

S keto načinom prehrane se lahko zmanjša odvečna telesna teža, učinkovito se vzdržuje nizko raven krvnega sladkorja in s tem izločanje inzulina. Na ta način se občutno zmanjšajo simptomi in znaki PCOS.

V manjši študiji iz leta 2005 je sodelovalo 11 žensk s PCOS. Študija je trajala šest mesecev, ženske so se v tem času prehranjevale po keto prehranskih smernicah. 5 žensk, ki je študijo zaključilo, je močno izboljšalo svojo telesno težo, hormonsko sliko in telesno poraščenost. Dve izmed njih, ki sta se poprej spopadali z neplodnostjo, sta zanosili. 

The effects of a low-carbohydrate, ketogenic diet on the polycystic ovary syndrome: A pilot study

Študija iz leta 2013 in 2014 kaže na to, da lahko z zelo skromnim zmanjšanjem ogljikovih hidratov (s 55 na 41 odstotkov energije) povzroči znatno izboljšanje telesne teže, hormonsko sliko in dejavnike tveganja za ženske s PCOS. Rezultati so odlični tudi pri študiji iz leta 2017 - nižja raven inzulina, izboljšanje hormonskega neravnovesja, redne ovulacije.

Clinical Endocrinology 2013: Favourable metabolic effects of a eucaloric lower-carbohydrate diet in women with PCOS

Metabolism 2014: Effects of a eucaloric reduced-carbohydrate diet on body composition and fat distribution in women with PCOS

Nutrients 2017: The Effect of Low Carbohydrate Diets on Fertility Hormones and Outcomes in Overweight and Obese Women: A Systematic Review


#fitpiskotek #fitcookie

zapri Na spletnih straneh FITpiskotek.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.