Zamaščena jetra - čiščenje

Zamaščena jetra postajajo ena izmed najbolj pogostih bolezni razvitega sveta. So bolezensko stanje, ko je v jetrih več maščobnih celic, kot bi jih moralo biti. Nekaj maščobe je normalen pojav, o presežku govorimo, kadar je v jetrih delež maščobe več kot 5% ali celo več kot 10%.

To bolezensko stanje lahko vodi v odpoved jeter, cirozo ali raka jeter. Glavni razlog za zamaščena jetra pa je običajno alkohol. 

Zamaščena jetra lahko imamo tudi, če nikoli nismo poizkusili niti kapljice alkohola. V tem primeru govorimo o nealkoholni zamaščenosti jeter (NZJ), ki je lahko v  neposredni povezani z metaboličnim sindromom in diabetesom tipa 1 ali 2.

Najnovejša dognanja kažejo, da so glavni krivci za nealkoholna zamaščena jetra predelana živila, nezdrava hrana in preveč ogljikovih hidratov, sploh v obliki visokofruktoznega koruznega sirupa, koruznega sirupa in glukozno fruktoznega sirupa ter škodljivih trans maščobnih kislini iz cenenih jedilnih olj.   

Jetra presnavljajo 100% fruktozo. Kar se v telesu ne metabolizira, se shranjuje v jetrih kot maščoba. To velja tudi za glukozo, vendar jetra opravljajo presnovo le 20% glukoze.

Glavni problem je v večini primerov visokofruktozni koruzni sirup, ki je povsod, predvsem v procesirani hrani, gaziranih sladkih pijačah, hitri hrani in sladkarijah. Vsebuje toksično srebro, ki ostaja v jetrih, pri presnovi tega sirupa pa v jetrih nastaja tudi sečna kislina, ki vodi v okvaro jeter.  

Verjetno ni potrebno omeniti, da visokofruktozni sladkor pridobivajo iz gensko spremenjene koruze. Gensko spremenjena hrana uničuje probiotične bakterije in ovira prebavo ter poleg drugih mnogih stranskih učinkov, oteži delo jeter.

Prvi in glavni ukrep za čiščenje jeter je zdrava prehrana z striktno omejenim vnosom ogljikovih hidratov (keto ali LCHF prehranska smernica).  

Najnovejša je raziskava švedskih raziskovalcev, ki je vključevala 10 ljudi z nealkoholno zamaščenimi jetri. Dva tedna so uživali prehrano brez sladkorja in škroba v okviru nizkoogljikohidratnih prehranski smernic. Ugotovitve te raziskave so fantastične. Zmanjšanje maščob v jetrih je bilo opazno že prvi dan, izmerjene so bile višje koncentracije BHB ketonov, kar kaže na stanje ketoze (torej presnovo maščobnih kislin, ki se je najprej začela s presnovo nakopičene maščobe v jetrih), izboljšala se jim je tudi slika holesterola. Največje presenečenje  raziskave pa so bile povečane vrednosti folne kisline, ki je pomembna za presnovo oziroma delovanje jeter.

Obširneje v raziskavi:
Cell Metabolism 2018: An Integrated Understanding of the Rapid Metabolic Benefits of a Carbohydrate-Restricted Diet on Hepatic Steatosis in Humans

#fitpiskotek #fitcookie

zapri Na spletnih straneh FITpiskotek.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.